Έγκυος στα 40
The ageing equation
Οι πρόσφατες τάσεις αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότεροι από εμάς καθυστερούμε τη δημιουργία οικογένειας μέχρι τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’30 και ακόμη και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’40 καθώς συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις επαγγελματικές μας διαδρομές ή καθυστερούμε, λόγω του αυξανόμενου κόστους της ανατροφής μιας οικογένειας. Για πολλές γυναίκες, είναι μια τεκμηριωμένη επιλογή να το κάνουν, και μια επιλογή που γίνεται πιο εύκολα, ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) που μπορεί να θεωρηθεί ως επιλογή «πίσω». Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες διατηρούν τώρα τη γονιμότητά τους εν αναμονή της δικής τους μείωσης της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία και πιθανώς αναποτελεσματικών θεραπειών γονιμότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες χρησιμοποιώντας ‘social egg freezing’.
Από τη δεκαετία του 1990, τα ποσοστά γεννήσεων σε άτομα ηλικίας 40-44 ετών έχουν αυξηθεί. Τώρα περισσότερο από ποτέ, καθυστερούμε να ξεπεράσουμε το σημείο όπου η γονιμότητά μας έχει αρχίσει να μειώνεται και τα προβλήματα υπογονιμότητας που σχετίζονται με την ηλικία έχουν πράγματι γίνει πραγματικότητα.
Δημογραφική γονιμότητα
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τα κορυφαία αναπαραγωγικά χρόνια των γυναικών είναι μεταξύ της ύστερης εφηβείας και της δεκαετίας του ’20. Η ηλικία στην οποία αρχίζει να μειώνεται η γονιμότητά μας δεν έχει ακόμη επισημανθεί, αλλά γενικά θεωρείται ότι είναι περίπου η ηλικία των 30 ετών.
Η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται πιο γρήγορα μόλις φτάσετε στα μέσα των 30 και είναι σε αυτό το σημείο που θεωρείται κλινικά σημαντική όσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μέχρι τα 45 χρόνια, η γονιμότητα έχει μειωθεί τόσο πολύ που είναι απίθανο να μείνεις έγκυος με φυσικό τρόπο. Φυσικά, αυτό είναι μια γενίκευση και υπάρχουν πάντα μερικές περιπτώσεις μωρών στην εμμηνόπαυση για να νικήσουν αυτή την τάση.
Το τέλος της εμμηνόπαυσης τείνει να εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’50, αλλά τα φυσικά δεδομένα πληθυσμού δείχνουν ότι η γονιμότητα συνήθως τελειώνει περίπου στα 39-41 χρόνια, οπότε η πιθανότητα ωορρηξίας, σύλληψης και φυσιολογικού παιδιού διακυβεύεται. Το χάσμα μεταξύ γονιμότητας και εμμηνόπαυσης προσδιορίζεται σε περίπου 8-10 χρόνια.
Ποιότητα ωαρίου και απόθεμα ωοθηκών
Αυτή η πτωτική τάση στη γονιμότητα με την ηλικία οφείλεται σε μείωση της ποσότητας, της ποιότητας και της ικανότητας των ωαρίων μας να αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξή τους και μειώνεται η ωορρηξία. Με απλά λόγια, το απόθεμα των ωοθηκών μας μειώνεται καθώς γερνάμε.
Κατά τη γέννηση οι γυναίκες έχουν μεταξύ 1-2 εκατομμύρια ωάρια και ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 300.000 με την έναρξη της εφηβείας. Από αυτά, μόνο περίπου 400 θα έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής
Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος φυσικά
Οι γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών έχουν περίπου 25% πιθανότητες να μείνουν έγκυες ανά έμμηνο κύκλο. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αν είναι υγιής, ο αριθμός αυτός έχει πέσει στο 5% και στα 45 μόλις στο 1%.
Ταυτόχρονα, η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται με την ηλικία. Μια τυπική 40χρονη έχει περίπου 40% πιθανότητα να χάσει την εγκυμοσύνη. Αυτό συγκρίνεται με λιγότερο από 15% για κάποιον στα 20 του.
Ας διευκρινίσουμε εδώ… οι περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να είναι γόνιμες και μπορούν να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο στην ηλικία των 35 ετών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων αρχίζουν να μειώνονται «πιο αισθητά» σε αυτήν την ηλικία.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, όχι μόνο η ηλικία. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία του αναπαραγωγικού μας συστήματος όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η ενδομητρίωση.
Πότε χρειάζομαι βοήθεια για την υπογονιμότητα;
Εάν δεν καταφέρατε να συλλάβετε παρά το ότι έχετε τακτικά σεξ χωρίς προστασία για ένα χρόνο, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας για τυχόν ιατρικά προβλήματα.
Για πολλές γυναίκες άνω των 40 ετών, οι οποίες δεν έχουν συλλάβει με φυσικό τρόπο, οι καλύτερες πιθανότητες να συλλάβουν μπορεί να είναι οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Υπάρχει μια ποικιλία από στρατηγικές θεραπείας ART ειδικά για γυναίκες προχωρημένης μητρικής ηλικίας. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο για ανευπλοειδία (PGT-A);
- ART χρησιμοποιώντας κρυοσυντηρημένα ωάρια (social egg freezing);
- ART χρησιμοποιώντας δωρεά ωαρίων (donor ART) and
- τυπική θεραπεία ART
Στη Life Clinic ειδικευόμαστε στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Για να κλείσετε μια αρχική διαβούλευση όπου μπορείτε να συζητήσετε όλες τις ανησυχίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: +30 210 6450 111 ή στείλτε μας ένα email στη διεύθυνση: info@lifeclinic.gr.
KEYWORDS: καθυστερημένη τεκνοποίηση, γήρανση, γονιμότητα, υπογονιμότητα, κατάψυξη ωαρίων, διατήρηση γονιμότητας, σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα