Blog

Τα νέα μας

Πώς να ζήσετε έναν τρόπο ζωής που ενισχύει τη γονιμότητά σας

Πώς να ζήσετε έναν τρόπο ζωής που ενισχύει τη γονιμότητά σας

Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής πριν από τη θεραπεία γονιμότητας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των πιθανοτήτων επιτυχίας σας. Υπάρχουν πολλές πτυχές για έναν «υγιεινό τρόπο ζωής», αλλά ας αναφερθούμε σε 10 από τις πιο σημαντικές.


1. Αν καπνίζετε, σταματήστε!

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Στις γυναίκες, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών, βλάβη στα αναπαραγωγικά όργανα και αυξημένο κίνδυνο αποβολής και στειρότητας. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων και να αυξήσει τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης.

Στους άνδρες, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς και να προκαλέσει βλάβη στο DNA του σπέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα ή δυσκολία στη σύλληψη ενός παιδιού με σύντροφο.

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης και να αυξήσει τον κίνδυνο αναπαραγωγικών προβλημάτων. Επομένως, συνιστάται ιδιαίτερα στα άτομα που προσπαθούν να συλλάβουν να σταματήσουν το κάπνισμα για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη!

Μετά από 15 χρόνια καπνίσματος το έκοψα πριν από ένα χρόνο. Είχα προσπαθήσει σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις να σταματήσω χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη της θέλησης, αλλά απέτυχα. Είχα σκεφτεί τότε ότι θα ήμουν καπνιστής για μια ζωή.

Στη συνέχεια βρήκα ένα βιβλίο, «Ο εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα» (Συγγραφέας: Allen Carr; Εκδότης: Penguin; ISBN: 9781405923316). Ήταν απρόσμενα εύκολο και ανώδυνο.

Ποτέ δεν έχω σκάψει ένα βιβλίο πριν, αλλά μπορώ πραγματικά να πω ότι αυτό αξίζει να βγει έξω. Δεν είναι ένα λογοτεχνικό έργο, αλλά άσχετα με το να το κάνει ξεκάθαρα και δυνατά!

2. Ελέγξτε το βάρος σας

Το βάρος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Στις γυναίκες, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες, ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας της ωορρηξίας, που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία.

Στους άνδρες, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα και δυσκολία στη σύλληψη ενός παιδιού με σύντροφο.

Από την άλλη πλευρά, το λιποβαρές μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα στις γυναίκες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία.

3. Μείνετε σε φόρμα

Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση του κινδύνου προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα και να μειώσει τα επίπεδα στρες, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική αναπαραγωγική λειτουργία.

Στις γυναίκες, η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως και την ωορρηξία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική άσκηση ή η υπερβολική προσπάθεια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία.

Στους άνδρες, η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος, καθώς και μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που μπορεί να βλάψουν το σπέρμα. Ωστόσο, όπως και στις γυναίκες, η υπερβολική άσκηση ή η υπερβολική προσπάθεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος.

Η μέτρια άσκηση που ταιριάζει στο επίπεδο φυσικής κατάστασης και στη συνολική υγεία του καθενός μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.

4. Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ 

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα και να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας γονιμότητας.

Στους άνδρες, η χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σπέρματος, καθώς και σε μείωση της ποιότητας, της κινητικότητας και της μορφολογίας του σπέρματος.

Στις γυναίκες, η χρήση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία, οδηγώντας σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και ωορρηξία, και μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τις γυναίκες να συλλάβουν και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον χρόνο που χρειάζονται τα ζευγάρια για να συλλάβουν και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ και για εκείνα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να αποφύγουν εντελώς το αλκοόλ.

5. Μειώστε την καφεΐνη

Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα και να μειώσουν τις πιθανότητες επιτυχίας με τη θεραπεία γονιμότητας.

Στις γυναίκες, τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης καφεΐνης έχουν συνδεθεί με μειωμένη πιθανότητα να μείνετε έγκυος, αυξημένος κίνδυνος αποβολής και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Στους άνδρες, η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος, οδηγώντας σε μειωμένη πιθανότητα σύλληψης.

Συνιστάται σε ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν για να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης, ειδικά αν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Συνιστάται για τις γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου ένα φλιτζάνι καφέ, και οι άνδρες να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε όχι περισσότερο από 400 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ.

6.Yγιεινή διατροφή

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγικής υγείας. Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γονιμότητας:

  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή: Συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφών από διαφορετικές ομάδες τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
  • Αυξήστε την πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης: Η έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.
  • Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά: Τα τρανς λιπαρά έχουν συνδεθεί με τη στειρότητα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά και τα αρτοσκευάσματα που περιέχουν υδρογονωμένα έλαια.
  • Επιλέξτε υγιεινά λίπη: Ενσωματώστε στη διατροφή σας υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την αναπαραγωγική υγεία και η έλλειψη σιδήρου έχει συνδεθεί με τη στειρότητα. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως άπαχο κρέας, σκούρα φυλλώδη πράσινα, φασόλια και φακές.

7. Διαχειριστείτε το άγχος

Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Στις γυναίκες, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ωορρηξία και τον εμμηνορροϊκό κύκλο, καθιστώντας πιο δύσκολη τη σύλληψη. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής.

Στους άνδρες, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και της ποιότητας του σπέρματος, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη με τον σύντροφό τους.

Το χρόνιο στρες, όπως αυτό που βιώνουν άτομα με θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, οδηγώντας σε στειρότητα.

Η διαχείριση των επιπέδων στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προώθηση της γονιμότητας και τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιτυχίας με τη θεραπεία γονιμότητας. Μερικοί χρήσιμοι τρόποι διαχείρισης του στρες περιλαμβάνουν διαλογισμό, άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης και συμβουλευτική.

8. Κοιμήσου αρκετά

Ο επαρκής ξεκούραστος ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική υγεία και μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας με τη θεραπεία γονιμότητας.

Ο ύπνος μπορεί να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητα με διάφορους τρόπους. Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που ρυθμίζουν την ωορρηξία και την παραγωγή σπέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, προβλήματα με την ωορρηξία και μειωμένο αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα στρες, το οποίο μπορεί να διαταράξει περαιτέρω την ορμονική ισορροπία και να επηρεάσει τη γονιμότητα. Επιπλέον, η υπνική άπνοια, μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, έχει συνδεθεί με μειωμένη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά, ο επαρκής ύπνος και η καλή υγιεινή ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας. Γενικά συνιστάται οι ενήλικες να στοχεύουν σε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να βελτιστοποιήσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητάς τους.

9. Αποφύγετε την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες

Οι περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα με διάφορους τρόπους. Η έκθεση σε τοξίνες όπως φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα πλαστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία του σώματος, οδηγώντας σε προβλήματα ωορρηξίας, μειωμένο αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων και αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Ορισμένες τοξίνες μπορεί επίσης να βλάψουν τα αναπαραγωγικά όργανα ή να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος, οδηγώντας σε στειρότητα ή μειωμένη γονιμότητα. Επιπλέον, η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες στο σώμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την αναπαραγωγική υγεία.

Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτές τις τοξίνες μέσω επιλογών τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας με τη θεραπεία γονιμότητας.

10. Σεξουαλική υγεία

Η σεξουαλική υγεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στα αναπαραγωγικά όργανα, οδηγώντας σε υπογονιμότητα ή μειωμένη γονιμότητα. Τα ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να προκαλέσουν ουλές και μπλοκαρίσματα στις σάλπιγγες στις γυναίκες και στους άντρες στους άντρες, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

Επιπλέον, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου της πυέλου (PID), η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στα αναπαραγωγικά όργανα και να αυξήσει τον κίνδυνο στειρότητας. Είναι σημαντικό να κάνετε ασφαλές σεξ και να κάνετε τακτικές εξετάσεις για ΣΜΝ, ιδιαίτερα εάν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Τούτου λεχθέντος, η υγιής και ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να υποστηρίξει τη γονιμότητα αυξάνοντας την πιθανότητα σύλληψης. Η τακτική σεξουαλική επαφή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να συναντήσει το σπέρμα το ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Η διατήρηση της καλής σεξουαλικής υγείας μπορεί να προάγει τη συνολική αναπαραγωγική υγεία και ευεξία και να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας με τη θεραπεία γονιμότητας.


Έτσι, για να συνοψίσουμε, ένας τρόπος ζωής που ενισχύει τη γονιμότητα είναι πολύ σημαντικός! Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων να μείνετε έγκυος φυσικά ή μέσω θεραπειών γονιμότητας. Παράγοντες όπως η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση του στρες, η αποφυγή του καπνίσματος και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο επαρκής ύπνος μπορούν όλοι να συμβάλουν στη βελτίωση της γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε να ενισχύσετε τις προοπτικές γονιμότητάς σας κάνοντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σήμερα. Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την αναπαραγωγική σας υγεία και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε ένα υγιές μωρό.

Life Clinic logo blog
Keeping you in touch

Our blog is our opportunity to keep you informed about what we're doing at Life Clinic, including our latest news and background stories.

We also explore topical IVF and reproductive immunology news from around the world.




Social Networks

Stay in touch!

Call Now Button