Blog

Τα νέα μας Αναπαραγωγική ανοσολογία

Συνέντευξη με τον Δρ Δημήτρη Παπανικολάου –

Συνέντευξη με τον Δρ Δημήτρη Παπανικολάου –

‘ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ’

Ένα ειδικό άρθρο, που αναφέρεται σε συνέντευξη του ιδρυτή της Life Clinic, Δρ Δημήτρη Παπανικολάου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GONIMOTITA. (Τεύχος 11, Δεκέμβριος 2022). Η συνέντευξη αναδεικνύει τη σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος όσον αφορά τις επιπτώσεις του στην εγκυμοσύνη.

Το περιοδικό GONIMOTITA είναι ένα ελληνικό περιοδικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γονιμότητα και διερευνά, μέσω συνεντεύξεων με κορυφαίους ειδικούς της εξωσωματικής γονιμοποίησης, επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με όλα τα θέματα γονιμότητας, όπως Ιατρική, Ψυχολογία, Νομικά Θέματα, Διατροφή, Γυμναστική, Τουρισμός και πολλά άλλα.

Για να διαβάσετε το άρθρο μεταβείτε στο www.gonimotita.gr και εγγραφείτε για να λάβετε ένα δωρεάν αντίτυπο του περιοδικού μέσω email. Το κείμενο του άρθρου παρατίθεται και παρακάτω και εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναπαραγωγική ανοσολογία και τις θεραπείες μας στο Life Clinic κάντε κλικ εδώ.


ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ MD DFFP

(Το 11ο τεύχος του περιοδικού GO , 26 Δεκεμβρίου 2022)

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενδοσκοπική  Χειρουργική

  • Επιμελητής Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ninewells, Dundee
  • Κλινικός συνεργάτης του κέντρου London Fertility Centre
  • Υποδιευθυντής του κέντρου Assisted Reproduction Gynaecology Centre ARGC Λονδίνου

Μέλος της Society of Independent Gynaecologists & Obstetricians (London)

Gonimotita Magazine Issue 11, Dec 2022

Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ο ρόλος και η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο πάνω στην επιτυχημένη εμφύτευση του εμβρύου, όσο και στην ασφαλή πρόοδο και ανάπτυξή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της κάθε γυναίκας «εξασθε­νεί» όταν είναι έγκυος, λόγω μιας φυσιολογικής καταστολής του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από την μια πλευρά την προστασία του εμβρύου (κα­θότι λογίζεται από το σώμα της γυναίκας ως ξένο σώμα, και αντιδράει ενάντιά του φυσιολογικά, ειδικά στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης), και από την άλλη, την ευκολία ανάπτυξης ακίνδυνων μικρο-λοιμώξεων σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Αυτή λοιπόν η “φυσιολογική” κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήμα­τος έχει σαν αποτέλεσμα μία ασφαλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές παιδί στις περισσότερες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αντίδραση του ανοσο­ποιητικού συστήματος κάθε εγκύου γυναίκας ενάντια στο έμβρυο δεν πε­ριορίζεται μόνο στα αρχικά στάδια της εμφύτευσης, αλλά συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ πολύ πιθανά παίζει έναν σημαν­τικό ρόλο στη διαδικασία έναρξης του τοκετού.

Παρόλα αυτά, σε μερικές γυναίκες, για διάφορους λό­γους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν παρουσιά­ζει την φυσιολογική ανταπόκριση (καταστολή) και συνεχίζει να υπερ-αντιδρά, με αποτέλεσμα την άλλοτε άλλου βαθμού, αλλά σχεδόν συνεχή, επίθεση ενάντια στο έμβρυο. Οι επιθέσεις έρχονται κατά κύματα και πιθανότατα είναι πιο δυνατές τη νύχτα. Η αντίδραση ξεκινά τη στιγμή της εμφύτευσης και στις περισσότερες περι­πτώσεις αναγνωρίζεται με κάποιον τρόπο από τη γυ­ναίκα (συνειδητά ή ασυνείδητα). Ο βαθμός και η έκβαση της αντίδρασης ποικίλλει μεταξύ διαφορετι­κών κυήσεων της ίδιας γυναίκας, υποδεικνύοντας τη σημασία του εμβρύου σε αυτή την αντίδραση. Έτσι, συνήθως οι γυναίκες με εμφανείς αυτοάνοσες παθή­σεις δυσκολεύονται να συλλάβουν και να διατηρήσουν μια εγκυμοσύνη.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις ενός ακατάστα­του ανοσοποιητικού συστήματος στην εγκυμο­σύνη;

Στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης στις περισσότε­ρες περιπτώσεις, η αυξημένη αντίδραση προς το έμ­βρυο έχει ως αποτέλεσμα μια πρώιμη αποβολή. Μέχρι τότε, το έμβρυο συνήθως παρατηρείται ότι έχει μει­ωμένη ανάπτυξη στη μήτρα, ανώμαλο σάκο και μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ενώ η μητέρα παρατη­ρεί συμπτώματα που μοιάζουν με την περίοδο.

Σε μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, εάν το έμ­βρυο επιβιώσει για 12 εβδομάδες, οι πιθανότητες για αποβολή μειώνονται. Ωστόσο, οι συνεχείς επιθέσεις του ανοσοποιητικού ενάντια στον πλακούντα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του πλακούντα και πρόωρη γήρανσή του, με συνακόλουθη ελάττωση του ρυθμού ανάπτυξης του εμβρύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η μειωμένη ανάπτυξη συνεχίζεται με ποικίλους ρυθμούς, ανάλογα με τον βαθμό της αν­τίδρασης. Αυτό προκαλεί μια κατάσταση που ονομά­ζεται IUGR και/ή πρόωρο τοκετό (κυρίως με πρόωρη ρήξη των υμένων) και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ενδομήτριο θάνατο κάποιες φορές.

Γενικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές οι γυναίκες μπορούν πιο εύκολα να αναπτύξουν αυτοά­νοσες επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, δερ­ματικές αντιδράσεις, συχνά μικρές κολπικές λοιμώξεις, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, διαβήτη κύησης, προεκλαμψία, σύνδρομο HELLP και εκλαμ­ψία.

Μετά τη γέννηση, το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μέχρι εκείνο το σημείο έχει κατασταλεί, ξαφνικά παρουσιάζει μια έξαρση, προκειμένου να επιστρέψει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Αυτή η αντί­δραση είναι απαρατήρητη από τις περισσότερες γυ­ναίκες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, ορισμένες παρουσιάζουν μια υπερβολική αντίδραση που επηρε­άζει το σώμα τους και δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Αυτή η κατάσταση θα υποχωρήσει μετά από με­ρικούς μήνες. Η ανάρρωση για αυτές τις γυναίκες είναι γενικά πιο δύσκολη και μερικές από αυτές δυ­σκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις μητρικές τους υποχρεώσεις τους πρώτους μήνες.

Τα επιβαρυντικά συμπτώματα που παρουσιάζονται συχνά σχετίζονται με τα οστά και τους μύες τους (πόνος και δυσκαμψία), καθώς και με ψυχική κόπωση και άλλες αυτοάνοσες αντιδράσεις (δέρμα και θυρε­οειδής).

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλι­κία που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της υπογονι­μότητας, μένουν σήμερα πιο εύκολα έγκυες, αφού λάβουν θεραπεία για τα αυτοάνοσα προβλήματά τους με συγκεκριμένα φάρμακα (anti TNF) κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιόδου. Συνεπώς, χιλιάδες περιπτώ­σεις είναι αυτές που αντιμετωπίζονται με επιτυχία πια, περιπτώσεις ατόμων ή ζευγαριών που έμεναν παγιδευ­μένα σε φαύλους κύκλους προσπαθειών, απλώς και μόνο επειδή δεν λάμβαναν τη σωστή καθοδήγηση που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά τους απλά και άμεσα.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναπαραγωγική ανοσολογία και τις θεραπείες μας στο Life Clinic κάντε κλικ εδώ.


Life Clinic logo blog
Keeping you in touch

Our blog is our opportunity to keep you informed about what we're doing at Life Clinic, including our latest news and background stories.

We also explore topical IVF and reproductive immunology news from around the world.
Social Networks

Stay in touch!

Call Now Button