Blog

Τα νέα μας Αναπαραγωγική ανοσολογία

Το εκκρεμές που είναι το ανοσοποιητικό σύστημα

Το εκκρεμές που είναι το ανοσοποιητικό σύστημα

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα κυμαίνεται γύρω από μια κατάσταση ισορροπίας, όπως η κίνηση ενός εκκρεμούς, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των ανοσοποιητικών προβλημάτων της υπογονιμότητας».

Dr. Dimitri Papanikolaou, Observations of an Immune Fertility Doctor,
Immune Fertility Guide, IVFimmunology.com

Ισορροπία και διακυμάνσεις του ανοσοποιητικού συστήματος

Το κλειδί πριν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ανοσολογική κατάσταση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, είναι να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε αυτές τις περιόδους. Όπως κάθε τι στο σώμα μας, η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος κυμαίνεται συνεχώς. Πράγματι, υπάρχουν περίοδοι στη ζωή που το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάνει τη λεπτή του ισορροπία και κατά συνέπεια αντιδρά υπερβολικά ή υπολειτουργεί εκτός των φυσιολογικών ορίων. Άλλες φορές, φτάνει σε μια ισορροπία και σταθεροποιείται. Η συχνότητα και η ένταση οποιωνδήποτε περιόδων αστάθειας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα κληρονομικά χαρακτηριστικά για κάθε άτομο και σε μικρότερο βαθμό οι περιβαλλοντικές μεταβλητές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.


Η κίνηση του εκκρεμούς

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα λίγα συστήματα στο σώμα μας που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως. Έχουμε μελετήσει μόνο ορισμένα μέρη της πολύπλοκης λειτουργικότητας και των μηχανισμών του και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να συγκεντρώσουμε μια λεπτομερή περιγραφή του πώς λειτουργεί, αντιδρά σε διαφορετικές μεταβλητές και αλληλεπιδράσεις με άλλα συστήματα στο σώμα μας. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι ερευνητές είναι ότι είναι ένας «μεγάλος παίκτης» στη συνολική ευεξία και τη λειτουργικότητα του σώματός μας.

Όσο περισσότερο προσπαθώ να δημιουργήσω μια εννοιολογική εικόνα για το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο έντονα με ελκύει η σύγκριση με τις κινήσεις ενός εκκρεμούς.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα που έχει όρια στην κίνησή του. Εφόσον παραμένει εντός αυτών των ορίων, το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό, συμπεριλαμβανομένης της μικρής διακύμανσης της κατάστασης του ανοσοποιητικού μεταξύ αυτών των ορίων (από ισχυρό σε αδύναμο, αλλά πάντα μεταξύ των φυσιολογικών ορίων).

Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, παρουσιάζουν ακανόνιστες ή οξείες ανοσολογικές αντιδράσεις. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα, έχουν μεταβλητή διάρκεια από ώρες έως εβδομάδες και ακολουθούνται πάντα από μια αντίδραση κατοπτρικής πτώσης με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Δηλαδή, εάν η ανοσολογική αντίδραση ήταν υπερβολική και πάνω από το «φυσιολογικό» όριο, τότε η επακόλουθη αντίδραση πτώσης είναι εξίσου ακραία και περνά κάτω από το «κανονικό» κατώτερο όριο. Μοιάζει μάλλον με την κίνηση του εκκρεμούς, όπου η φυσιολογική διακύμανση ενός ανοσοποιητικού συστήματος συμβαίνει εντός της ζώνης της κίνησης του εκκρεμούς και έξω από αυτά τα όρια είναι οι δυσλειτουργικά αδύναμες και ισχυρές ζώνες «μη φυσιολογικής» ανοσολογικής αντίδρασης.

Συγκριτικά, σε μια υγιή ανοσοισορροπημένη γυναίκα, όπως αντιπροσωπεύεται από το αιωρούμενο εκκρεμές, η φυσιολογική αντίδραση ενός ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι στατική, διορθώνει συνεχώς και κάνει μικρές προσαρμογές μεταξύ πιο αδύναμων και ισχυρότερων αντιδράσεων, ενώ παραμένει πάντα εντός των ορίων της μέτριας ζώνης. μιας «φυσιολογικής» αντίδρασης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μη φυσιολογικού ανοσοποιητικού συστήματος, η αντίδραση είναι σταδιακή και εξαρτάται από την ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και από την ένταση του ερεθισμού που προκαλείται από το ίδιο το έμβρυο.

Έχω παρατηρήσει ότι η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να αλλάξει με φάρμακα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαφορετικά ανοσολογικά φάρμακα επηρεάζουν διάφορα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Είναι σημαντικό αυτές οι διαφορές να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση οποιουδήποτε σχεδίου θεραπείας.

Το άρθρο προέρχεται από:
“Observations of an immune fertility doctor”, IMMUNE FERTILITY GUIDE
Διαβάστε περισσότερα από τα άρθρα του Δρ. Δημήτρη επισκεπτόμενοι τον αδελφό μας ιστότοπο αφιερωμένο στην Αναπαραγωγική Ανοσολογία, IVFImmunology.com

Life Clinic logo blog
Keeping you in touch

Our blog is our opportunity to keep you informed about what we're doing at Life Clinic, including our latest news and background stories.

We also explore topical IVF and reproductive immunology news from around the world.




Social Networks

Stay in touch!

Call Now Button